Waarom RTK-hardware er is om te blijven

Hoe nauwkeurig is nauwkeurig genoeg? Als u bent zoals de meeste landmeters, is het antwoord “zo veel mogelijk”.
Met een RTK-drone kunnen landmeters en andere soorten dronepiloten voor ondernemingen bij elke vlucht een positioneringsnauwkeurigheid op centimeterniveau verwachten. Het systeem is een duidelijke verbetering ten opzichte van de satellietgegevens op zich en kan ervoor zorgen dat u over de juiste informatie beschikt die u nodig hebt om de klus te klaren.

Wat is RTK precies?

Real-Time Kinematics, of kortweg RTK, is een speciale techniek voor satellietpositionering die tot op de centimeter nauwkeurige resultaten kan produceren, waardoor het een waardevol hulpmiddel is voor landmeters over de hele wereld. De methode omvat het meten van satellietgegevens tegen een grondstation voor nauwkeurige, realtime informatie.

D-RTK 2 mobiel basisstation

De belangrijkste onderdelen van de RTK-techniek zijn:

  • Een basisstation: Het basisstation, ook wel referentiestation genoemd, blijft op een bepaald punt op de grond, waar de GPS-locatie voortdurend wordt gecontrasteerd met de locatie van een drone. Om goed te kunnen werken, moet een RTK-drone constant in verbinding staan ​​met het basisstation.
  • RTK-ontvanger: Dit apparaat maakt deel uit van de hardware van de drone en stuurt signalen naar zowel de controller als een satelliet.
  • een controleur: De afstandsbediening van uw drone stuurt signalen om de drone te verplaatsen en geeft coördinaatwijzigingen weer.
  • Satelliet: Satellietgegevens zijn nog steeds een belangrijk onderdeel van elk RTK-systeem. In plaats van simpelweg te communiceren met de drone-ontvanger, wordt informatie echter ook getest tegen het basisstation, waardoor de positienauwkeurigheid wordt vastgesteld.

Het RTK-voordeel

RTK-gegevens zijn veel beter dan satellietgegevens op zich, omdat ze kunnen worden gebruikt om onnauwkeurigheden en discrepanties te corrigeren, zodat de informatie zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid komt. Er zijn tal van factoren die satellietcoördinaten kunnen vertekenen, waaronder toenemend weer, hoge gebouwen, bergen en andere problemen. Dit worden “troposferische vertragingen” genoemd. Het RTK-systeem vult deze lacunes op met realtime data van het basisstation en de drone.

M2Ea Rtk Accessoire RenderRTK-module voor de Mavic 2 Enterprise Advanced

De belangrijkste voordelen van een RTK-systeem zijn:

  • Verbeterde nauwkeurigheid: Dit is de grote. In vergelijking met alleen satellietgegevens biedt een RTK-systeem een ​​veel betere positioneringsnauwkeurigheid – doorgaans tot op centimeterniveau.
  • Realtime correcties: Terwijl andere aanpassingstechnologieën zoals PPK (meer daarover hieronder) scheve gegevens corrigeren en gaten opvullen nadat een vlucht is voltooid, corrigeren RTK-correcties fouten automatisch. Dit betekent dat de gegevens die u tijdens een vlucht ziet, gegevens zijn die u kunt vertrouwen.
  • Minder grondcontrolepunten: Grondcontrolepunten zijn vaste plekken op de grond met bekende coördinaten die kunnen worden gebruikt om GPS-gegevens bij te stellen. Het uitzetten en meten van deze punten kan tijdrovend zijn. Met RTK maakt het basisstation GCP’s echter overbodig, waardoor u projecten met aanzienlijk minder gedoe kunt voltooien.

Het verschil tussen vergelijkbare drones met en zonder RTK is verbluffend. In een recent onderzoek vergeleken DJI en DroneDeploy de Phantom 4 RTK en Phantom 4 Pro (een consumentenversie die geen ingebouwde RTK-ontvanger heeft) over meer dan 30 verschillende vluchten met een controlepuntensysteem voor een gebouwonderzoek op het dak. De resultaten toonden aan dat de RTK-compatibele drone de horizontale en verticale nauwkeurigheid van de gemeten punten beter berekende, evenals de nauwkeurigheid van lineaire metingen.

Download voor meer informatie onze whitepaper Hoe nauwkeurig is de Phantom 4 RTK?: Meetnauwkeurigheid van de DJI Phantom 4 RTK en fotogrammetrie.

P4 Rtk + D-Rtk 2

Een RTK-drone gebruiken met PPK

Hoewel RTK-technologie een grote stap voorwaarts betekent ten opzichte van het gebruik van alleen satellietgegevens (vooral als deze niet worden gecorrigeerd met grondcontrolepunten), heeft deze wel enkele beperkingen. Als uw drone bijvoorbeeld de verbinding met de controller of satelliet verliest, is realtime gegevensoverdracht niet mogelijk. Sommige banen, vooral langere in uitdagend terrein, maken het moeilijk of zelfs onmogelijk om stabiele gegevensoverdracht te behouden.

Als gevolg hiervan is het RTK-systeem niet de enige manier waarop landmeters en andere drone-professionals satellietcoördinaten corrigeren en nauwkeurigheid garanderen. Een andere methode heet “nabewerkingskinematica,” of PPK in het kort. Hoewel er vaak samen over wordt gesproken, is het belangrijk op te merken dat RTK-technologie en PPK eigenlijk heel anders zijn.

PPK vereist in wezen dezelfde apparatuur als RTK, maar wordt uitgevoerd met een geheel andere workflow. In tegenstelling tot RTK betekent een PPK-workflow dat u geen realtime correcties nodig heeft. In plaats daarvan slaat het drone-systeem gegevens op aan boord van de drone, en berekeningen na de vlucht combineren zowel de vliegtuiggegevens als de gegevens van het basisstation, wat resulteert in PPK-software op een computer. Gegevens worden gemaakt met geotag-coördinaten van een ingebouwde GPS-eenheid. Je basisstation houdt ondertussen ook de positie-informatie van de drone bij. Deze getallen kunnen dan na afloop van een vlucht met elkaar worden vergeleken.

Hoewel u niet het gemak krijgt van correcties onderweg, heeft een PPK-systeem minder transmissies nodig en kan het de klus dus klaren, zelfs met een slechte netwerksignaalontvangst of andere obstakels. Om het potentieel te maximaliseren en de beperkingen van elke methode te dekken, maken veel hoogwaardige enterprise drone-oplossingen gebruik van zowel RTK- als PPK-technologieën om de meest nauwkeurige positionering mogelijk te maken. De Cloud PPK-service voor DJI’s Phantom 4 RTK, kan bijvoorbeeld worden gebruikt om berekeningen uit te voeren op de afstandsbediening van de drone, naast de DJI GS RTK vluchtplanningsapp. Deze opstelling betekent ook dat u de Phantom 4 RTK kunt aanpassen aan de workflow die het meest geschikt is voor de taak.

De resulterende gegevens kunnen snel worden geïmporteerd in DJI’s geavanceerde kaartsoftware, DJI Terra, voor aanvullende analyse.

Rtk Bouw Terra

Haal het meeste uit uw RTK-hardware

Als je op zoek bent naar een RTK-systeem dat betrouwbaar is voor elke vlucht, dan wil je een enterprise-drone van DJI. Onze RTK-systemen maken gebruik van een on-drone module en een zeer nauwkeurig GNSS mobiel station. Of je er nu voor kiest om volledig op RTK te vertrouwen of ook PPK-mogelijkheden als back-up hebt, met een DJI-drone kun je verwachten dat je verbonden blijft, ongeacht de missie.

Enkele van de belangrijkste RTK-drones van DJI zijn:

De Phantom 4 RTK

P4 Rtk-Weergave

De perfecte landmeetkundige drone op startersniveau is hier. Dankzij de RTK-module, deze ondernemingsdrone biedt 1 cm+1 ppm horizontale positioneringsnauwkeurigheid, 1,5 cm + 1 ppm verticale positioneringsnauwkeurigheid en absolute horizontale nauwkeurigheid van fotogrammetrische modellen binnen 5 cm. De drone slaat ook satellietobservatiegegevens op om te gebruiken voor PPK met de DJI Cloud PPK Service.

Matrice 300 RTK

M300 Rtk + P1 Render

Welkom in de toekomst van commerciële drones. De Matrice 300 RTK accentueert zijn geavanceerde RTK-positioneringssysteem met geavanceerde AI-mogelijkheden en positionering in zes richtingen. Voeg daar een maximale vliegtijd van 55 minuten, hot-swappable batterijen en een brede bedrijfstemperatuur aan toe en je krijgt een drone die klaar is voor elke klus die je maar kunt bedenken.

Mavic 2 Enterprise Geavanceerd

M2Ea + Rtk-Weergave

Deze compacte, opvouwbare tool wordt geleverd met een ingebouwde 48 MP dual-sensor met een thermische resolutie van 640×512 px. Dankzij de bevestigbare RTK-module kan deze drone nauwkeurige, herhaalbare inspectiemissies vliegen. Met een vliegtijd tot 31 minuten is dit een krachtige, draagbare oplossing.

Ga voor meer informatie over onze landmeetoplossingen naar: https://enterprise.dji.com/surveying/land-surveying.

Wat vind jij hiervan?

Laat een reactie achter

Online drone kopen? Vergelijk drone prijzen online!
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken