Hoe drones helpen bij het meten van voorraadvolume

Wilt u snel een volledig beeld krijgen van uw bedrijfsmiddelen op locatie? Het meten van het voorraadvolume is een belangrijk proces op bijna elke mijnbouw- of bouwwerf. Of u en uw team nu verantwoordelijk zijn voor het extraheren van een materiaal of het gebruiken ervan om een ​​afgewerkt product te maken, nauwkeurige cijfers strijken inefficiënties weg en zorgen ervoor dat elk onderdeel van de toeleveringsketen beter werkt.

Het probleem is dat met de verkeerde technieken het meten van het voorraadvolume een lang en veeleisend proces kan zijn, waardoor uw team wegblijft van zijn hoofdtaken. Gelukkig kan een drone de gegevens die je nodig hebt snel en nauwkeurig krijgen.

De voordelen van een nauwkeurige voorraadmeting

Vraag een willekeurige mijn- of bouwplaatsmanager: hoe nauwkeuriger uw gegevens, hoe beter de beslissingen die u neemt. Door nauwkeuriger bij te houden hoeveel van een materiaal u hebt opgeslagen – of het nu kolen of stalen balken zijn – kunt u uw toeleveringsketen optimaliseren, geld besparen en beter begrijpen hoeveel werk uw site nog heeft voor een project.

Voordelen zijn onder meer:

Betere supply chain-logistiek

Effectief beheer van de toeleveringsketen heeft alles te maken met het hebben van voldoende voorraad om te allen tijde aan de vraag te voldoen, terwijl materialen toch zo efficiënt mogelijk worden verplaatst. Waar uw werkplek zich ook in de toeleveringsketen bevindt, een voorraadrapport is een belangrijk stukje van de puzzel. Als u een nauwkeurige telling heeft van de materialen die u beschikbaar heeft, kunt u weloverwogen beslissingen nemen over hoeveel u moet kopen of extraheren.

Anders loopt u het risico dat u te veel koopt of de hoeveelheid materiaal die u nodig heeft, onderschat.

Gedetailleerde financiële prognoses

Een nauwkeurige voorraadmeting gaat niet alleen over weten wat u momenteel heeft, maar ook over wat u nodig heeft om verder te gaan. Met deze metingen kunt u uw huidige voorraad volgen en bepalen of u op schema ligt om uw doel te bereiken. Voorraadgegevens kunnen besluitvormers ook helpen bij het bepalen van productprijzen en toekomstige bestelbehoeften.

Afschrijvingen verminderen

Het is onmogelijk om uw product nauwkeurig te waarderen als u niet weet hoeveel u ervan heeft. Regelmatige volumemetingen van de voorraad stellen u in staat om werkorders nauwkeurig en efficiënt af te ronden. Op die manier kunt u ervoor zorgen dat uw uitvoer overeenkomt met uw cijfers, waardoor u op de lange termijn geld bespaart.

Drones vs. traditionele meettechnieken

Hoewel het verleidelijk kan zijn om voor een beproefde aanpak te gaan, kan het gebruik van een UAV voor uw voorraadmeetproces nauwkeurigere resultaten opleveren en in één keer veel tijd en geld besparen. Sommige van de meest voorkomende “old school” methoden omvatten het gebruik van een loopwiel, emmer of vrachtwagen om ladingen te tellen. In sommige gevallen zullen bedrijven eenvoudigweg een voorraad “eyeballen” – een benadering vol onnauwkeurigheden die ten koste van alles moet worden vermeden.

Hoewel deze traditionele meetmethoden goedkoop lijken in vergelijking met de aanschaf van een drone, kunnen ze in de toekomst mogelijk aanzienlijk meer kosten. Onnauwkeurige schattingen kunnen leiden tot inefficiëntie in uw workflow en in uw supply chain. Daarnaast kan de extra meettijd die uw team nodig heeft, beter elders worden besteed.

Misschien wel het belangrijkste, afhankelijk van uw site, kan het meten van voorraden met de hand potentieel gevaarlijk zijn. Hoewel incidenteel letsel een ongelukkig onderdeel is van elke mijn of bouwplaats, is het waar mogelijk beperken van risico’s goed voor zowel uw werknemers als uw bedrijf.

In diezelfde gebieden waar door mensen aangedreven meetoplossingen tekortschieten, blinken drones uit. Met een drone kun je de volledige afmetingen van een voorraad begrijpen met een paar klikken van de camera en de juiste software. Hoewel de efficiëntie van drone-metingen op elke werkplek voelbaar is, is het vooral belangrijk voor organisaties met meerdere locaties of een groot aantal voorraden. Naast het besparen van tijd, neemt het meten van de voorraad met drones de veiligheidszorgen volledig uit de vergelijking – metingen kunnen op afstand worden uitgevoerd zonder zwaar tillen.

Met deze extra voordelen is het geen wonder dat het meten van het volume van drone-voorraad snel de standaardpraktijk wordt op werklocaties over de hele wereld. Voor het Oekraïense mijnbouwbedrijf Ferrexpo Yeristovo maakte het in kaart brengen van voorraden met DJI-drones het meten 90% sneller. Het bedrijf is van mening dat zijn collega’s dit voorbeeld volgen – en merkt zowel de vermindering van tijd als letsel op de werkplek met drones op.

Hoe u uw drone kunt gebruiken voor het meten van voorraadvolume?

Voor het meten van het inventarisvolume gebruiken drones meestal een modelleringsproces dat fotogrammetrie wordt genoemd om een ​​3D-kaart van uw site te maken en de afmetingen van uw voorraden te vinden. UAV-fotogrammetrie omvat het nemen van meerdere afbeeldingen van een kenmerk vanuit verschillende perspectieven of zichtlijnen en deze aan elkaar te naaien met kaartsoftware. Uit deze modellen kunnen dan nauwkeurige metingen worden afgeleid. Hoewel voor veel traditionele drone-landmeettaken honderden of zelfs duizenden luchtfoto’s nodig zijn, heb je, afhankelijk van de grootte, misschien maar een paar afbeeldingen nodig voor een enkele voorraad.

In sommige gevallen kunnen werkplekken ook een modelleringstechniek gebruiken die lichtdetectie en -bereik wordt genoemd, of kortweg LiDAR. LiDAR gebruikt lichtpulsen in plaats van digitale afbeeldingen om uw voorraad te beoordelen. Traditioneel hebben de hogere kosten en het zwaardere gewicht van LiDAR-payloads het minder gebruikelijk gemaakt voor het meten van voorraden, maar dit kan veranderen met de release van de Zenmuse L1, onze eerste LiDAR-payload.

Dat gezegd hebbende, ziet het typische volumemeetproces er als volgt uit:

Een voorraad fotograferen

Om te beginnen moet u luchtfoto’s maken van de grotere werkplek voordat u zich op de voorraden concentreert. Deze afbeeldingen geven een context voor de voorraad en helpen om een ​​nauwkeurige schaal te creëren. Afbeeldingen moeten worden vergeleken met GPS-coördinaten voor de beste resultaten.

Kaartsoftware gebruiken

Van daaruit hoef je alleen maar je afbeeldingen te uploaden naar de juiste drone-software en 3D-modellen te maken. Om een ​​model te gebruiken om een ​​nauwkeurig voorraadvolume te berekenen, moet u eerst het referentieniveau van het gebied invoeren. Het referentieniveau vertegenwoordigt de begane grond of verdieping van de locatie en is de basislijn van waaruit het voorraadvolume wordt geregistreerd. In sommige gevallen kan uw software het referentieniveau automatisch identificeren. Dit geeft u een nauwkeurige volumemeting en stelt u in staat om gemakkelijk groei of verandering in een voorraad te zien.

Tonnage berekenen

Het is natuurlijk mogelijk dat het kennen van de juiste volumes van uw voorraden u niet alle informatie geeft waarnaar u op zoek bent, zoals tonnage. Gelukkig kunnen deze statistieken nauwkeurig worden geconverteerd met een online calculator. Sluit eenvoudig het materiaal aan dat u aan het meten bent en u bent op de goede weg.

De juiste drones en payloads voor mijnbouw en constructie

Voor nauwkeurige metingen van het voorraadvolume heb je een drone nodig die een nauwkeurigheid tot op de centimeter kan garanderen. De hoge snelheden en duurzame batterijen van de Matrice 300 RTK maken hem tot een werkpaard op grotere locaties — perfect voor bedrijven met meerdere locaties of voorraden. Het kan ook maximaal drie payloads tegelijk aankoppelen, dus het is gemakkelijk om gegevens te verzamelen met zo min mogelijk vluchten.

M300 + L1 + P1

Of je nu fotogrammetrie of LiDAR-mapping uitvoert, DJI heeft ook de payload die je zoekt. De Zenmuse P1, ons paradepaardje op het gebied van fotogrammetrie, is uitgerust met een 45-megapixel full-frame geluidsarme, zeer gevoelige sensor met verwisselbare 24/35/50 mm lenzen met vaste focus.

Voor landmeetkundige taken waarvoor LiDAR vereist is, raden we de Zenmuse L1 aan. Met een zeer nauwkeurige IMU en dichte penetratie van gebladerte tegen een redelijke prijs, stelt deze payload u in staat om zelfs het meest complexe terrein te overzien. Beide camera’s kunnen eenvoudig worden geïntegreerd met onze eersteklas kaartsoftware, DJI Terra.

bronnen:

https://www.propelleraero.com/blog/how-stockpile-volume-measurement-works-in-drone-surveying-with-propeller/#0-why-accurate-stockpile-volume-metingen-matter

https://www.stockpilereports.com/stockpile-measurement-methods-that-work/

https://www.propelleraero.com/blog/streamline-inventory-management-at-your-quarry-or-mine-with-stockpile-reports/

https://www.azom.com/article.aspx?ArticleID=16945

Wat vind jij hiervan?

Laat een reactie achter

Online drone kopen? Vergelijk drone prijzen online!
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken