Alles wat u moet weten over drone-onderzoeken

Drones blijken voortdurend krachtige commerciële tools te zijn en bieden gebruikers tegelijkertijd sprongen in efficiëntie en veiligheid. De landmeetkundige en karteringsindustrie is geen uitzondering.

Met hun vermogen om gegevens van bovenaf vast te leggen, zijn drones met succes geïntegreerd in landmeetkundige workflows om landmetingen, fotogrammetrie, 3D-kaarten, topografische metingen en meer uit te voeren.

Of je nu een ervaren landmeter bent die je toolkit wil uitbreiden, of een drone-enthousiasteling bent die meer wil weten over het gebruik van zijn drone, of je bent gewoon algemeen geïnteresseerd in deze geweldige toepassing van drones, we hebben samengesteld een artikel om u te helpen alles te leren wat u moet weten om aan de slag te gaan met drone-onderzoek.

Phantom 4 RTK, een drone voor luchtonderzoek

Wat is een droneonderzoek?

Landmeten is de exacte wetenschap van het bepalen van de posities van en de afstanden tussen punten in de 2D- en 3D-ruimte. Er is een groot verschil tussen luchtfotografie en landmeten.

Enquêtes bieden essentiële informatie die een weloverwogen besluitvorming mogelijk maakt, variërend van de planning van de bouwplaats tot het ontwerp en onderhoud van infrastructuur, tot het afbakenen van kadastrale eigendomsgrenzen en meer.

Een drone-onderzoek is gewoon een onderzoek dat van bovenaf wordt uitgevoerd met behulp van een drone.

Vluchtplanning Voor Drone-FotogrammetrieDrone fotogrammetrie

Waarom is het gebruik van drones voor landmeten superieur in vergelijking met traditionele methoden?

Unmanned Aerial Vehicles, of UAV’s, blinken uit in het snel verzamelen van gegevens vanaf uitkijkpunten die ontoegankelijk zijn voor mensen.

Bij het inmeten van uitdagend terrein maken drones het niet langer nodig voor menselijke operators om fysiek toegang te krijgen tot punten en deze te meten op gevaarlijke of moeilijk bereikbare locaties.

Bovendien, terwijl traditionele meetmethoden nauwgezette metingen, voorbereiding en planning vereisen, kunnen drones vergelijkbare gegevens vastleggen in aanzienlijk kortere tijdsbestekken.

STRABAG, een toonaangevend Oostenrijks bouwbedrijf, schat bijvoorbeeld dat drones hen in staat stellen om onderzoeken uit te voeren met 75% kortere GCP-insteltijd. Klik hier om meer te weten te komen over de efficiëntiewinsten van STRABAG.

Kortom, drone-onderzoek levert snel, winstgevend en veilig kwaliteitsresultaten op.

Welke resultaten kunt u bereiken met drone-onderzoek?

Afhankelijk van uw keuze van datasensoren en landmeetkundige software, kan drone-onderzoek een verscheidenheid aan resultaten opleveren met gebruiksscenario’s in veel industrieën.2D Orthomosaïsche KaartLandmeetkundige software kan honderden of duizenden digitale foto’s die door uw drone zijn gemaakt, aan elkaar naaien en hoogwaardige 2D-orthomosaische kaarten producerenOrthomosaïsche 3D-KaartGrote aantallen digitale foto’s van uw landmeetkundige site kunnen worden gecompileerd tot een 3D-orthomozaïsche kaart en kunnen bruikbare topografische gegevens opleveren

3D ModelGenereer 3D-modellen van doelen in uw landmeetkundige site voor snelle vergelijking met BIM

ThermischOnderzoek met een thermische camera en identificeer snel doelen met abnormale hittesignaturen

LidarRust je drone uit met een LiDAR-camera om een ​​puntenwolk met hoge dichtheid te produceren. Voor meer informatie over drone LiDAR, klik op hier

MultispectraalLeg multispectrale gegevens vast van buiten het zichtbare lichtspectrum om inzicht te geven in landbouw en gewasbeheer

Drones en BIM

In bouw- en projectmanagement kan drone-onderzoek kritische gegevens opleveren die hand in hand gaan met Building Information Modeling (BIM).

In elke fase van het bouwproces kunnen 3D-fotogrammetrische of lasermodellen met hoge resolutie die door drones zijn vastgelegd, worden over elkaar gelegd en vergeleken met vooraf geplande BIM-objecten. Hierdoor kunnen afwijkingen tussen plannen en werkelijkheid worden gesignaleerd.

Bim BIM-modellen over elkaar heen leggen op een 3D-orthomosaische kaart

Vroege detectie van deze problemen kan constructiefouten, weglatingen en herwerk verminderen, en dit projecttoezicht heeft drones tot een essentieel onderdeel van moderne constructie gemaakt.

Nieuwe Call-To-Action

Hoe nauwkeurig zijn drone-onderzoeken?

Voordat ze drones in hun workflows opnemen, vragen veel landmeters naar de nauwkeurigheid van luchtmetingen. Welke mate van nauwkeurigheid kunnen drone-landmeettechnieken bereiken?

Landmeetkundige drone-oplossingen kunnen onderzoeken met verschillende nauwkeurigheidsgraden produceren, afhankelijk van de vereisten van het project.

In een onafhankelijk onderzoek door DroneDeploy behaalde de DJI Phantom 4 RTK een relatieve verticale nauwkeurigheid van 2 cm en een relatieve horizontale nauwkeurigheid van 1,20 cm.

Voor sommige toepassingen, zoals het controleren van gewasgroei of bouwvoortgang, is een hoge relatieve nauwkeurigheid voldoende. Voor andere taken die ook een hoge absolute nauwkeurigheid vereisen, zijn er drones die zijn uitgerust met realtime kinematica (RTK) en post-processing kinematics (PPK) mogelijkheden. In combinatie met enkele GCP’s kan nauwkeurigheid op enquêteniveau worden bereikt.

Hoe ziet een typische workflow voor drone-onderzoek eruit?

Hier is een afbeelding van hoe drones doorgaans worden geïntegreerd in uw landmeetkundige workflows: verschillende drone-oplossingen en drone-ondersteunde workflows kunnen verschillende mate van nauwkeurigheid bieden. Bij het selecteren van uw landmeetkundige drone is het belangrijk om uw eisen, de eisen van uw klanten en de afweging tussen snelheid en nauwkeurigheid te herkennen.

Werkstroom Voor Gegevensverzameling

Gegevensverwerkingswerkstroom

DJI’s drone landmeetkundige oplossingen

Met alle voordelen die drones met zich meebrengen, en met zoveel landmeetkundige drone-opties om uit te kiezen, rijst de vraag, wat is de beste drone voor landmeten?

Het antwoord ligt uiteindelijk bij uw prioriteiten. Onderzoeksnauwkeurigheidsvereisten, gegevenssensoren en kosten moeten allemaal in overweging worden genomen. Klik hier voor meer informatie over de beste UAV-landmeet- en kaartoplossingen.

Bedankt voor het lezen!

We hopen dat dit artikel u heeft geholpen te beseffen hoeveel drones uw landmeetkundige potentieel kunnen vergroten. Met drones kunnen landmeters nieuwe hoogten bereiken in termen van snelheid, veiligheid en ROI die ze kunnen bereiken. Het is geen wonder dat steeds meer landmeters drones opnemen in hun landmeetkundige toolkit.

Abonneer u om updates over landmeetkundige drones en DJI-meetoplossingen te ontvangen, en als u opmerkingen of ideeën heeft om te delen, neem dan contact met ons op!

Wat vind jij hiervan?

Laat een reactie achter

Online drone kopen? Vergelijk drone prijzen online!
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken