‘Ierse route’ naar EU dronebewijs niet meer gratis

De Ierse luchtvaartautoriteit IAA stopt met het gratis aanbieden van opleidingen, examens en afgifte van EU dronebewijzen voor Open categorie A1/A3. Dat blijkt uit een email die is rondgestuurd aan dronevliegers die in de wacht stonden voor hun accountverificatie. Andere EU-landen bieden nog wel een kosteloos traject aan. In Nederland bedragen de kosten voor opleiding+examen A1/A3 momenteel tussen de 50 en 99 euro.

Sluiproute

Veel drone- en modelvliegers hebben in de afgelopen weken via de Ierse luchtvaartautoriteit een gratis dronebewijs A1/A3 gehaald. In Ierland werd er namelijk aanvankelijk voor gekozen om zowel opleiding als examen kosteloos aan te bieden, ook aan inwoners van andere EU lidstaten, waaronder Nederland.

Aan deze (volstrekt legale) ’sluiproute’ komt echter een eind. In een email aan mensen die een account hadden aangevraagd schrijft de Ierse luchtvaartautoriteit het volgende:

“Your identity verification request will not be processed until after 31st January. It is expected that a charge of €5 will apply after 31st January for identity verification and €30 for UAS on line training, if you wish to cancel your application please logon and select “cancel” all of your personal details and documentation will be completely deleted from the MySRS system.”

Kortom: de ‘Ierse route’ naar het basis dronecertificaat A1/A3 is binnenkort niet meer gratis. Mogelijk is een grote toestroom aan dronevliegers uit andere EU-landen hier debet aan. Wie alsnog via het MySRS portal het A1/A3 vliegbewijs wil halen is daarvoor 35 euro kwijt (incl. afgifte certificaat).

Alternatieven

Via Nederlandse opleidingsinstellingen kost de opleidingsroute naar het dronecertificaat A1/A3 momenteel tussen de 50 en 99 euro, blijkt uit onze prijsvergelijker. Dat is zonder de daadwerkelijke afgifte van het certificaat door de RDW: dat kost nog eens 10 euro.

Wie toch per se gratis een dronebewijs wil halen, kan nog terecht bij andere landen, waaronder Oostenrijk en Luxemburg. Probleem is alleen dat de door andere lidstaten verstrekte dronebewijzen nog niet door de RDW verwerkt kunnen worden op het moment dat men in Nederland het uitgebreidere certificaat A2 wil aanvragen. Dat komt doordat er nog geen centrale Europese database is, waarin de verstrekte certificaten worden bijgehouden.

1 Reactie
  1. Het is gelukkig nog steeds gratis te behalen! Zelf heb ik het via DDA gehaald, maar vind het sparen van deze certificaten wel leuk!

Laat een reactie achter

Online drone kopen? Vergelijk drone prijzen online!
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken