DJI Cx drone label FAQ en uitleg

Drones moeten tegenwoordig een Cx drone label hebben. Wij hebben de DJI Cx drone label FAQ hieronder duidelijk opgesteld zodat het voor een iedereen duidelijk wordt. Hoe zit het met bestaande drones: kunnen die nog wel gebruikt worden na 1-1-2023, de dag dat de Cx drone labels verplicht worden? En als je nu een nieuwe drone koopt, zoals de DJI Air 2S drone, waarom heeft die dan nog geen Cx drone label? Op deze en andere vragen probeert de dronefabrikant antwoord te geven.

Dji Mini 2 Drone Cx Label
DJI Cx drone label FAQ en uitleg 2

Relatie tussen Cx drone label en categorie

In de toekomst moeten vrijwel alle nieuw verkochte drones beschikken over een Cx drone label. Het label geeft aan in welke (sub)categorie de drone gebruikt kan worden.

Er komen vijf verschillende Cx labels voor drones waarmee in de Open categorie wordt gevlogen: C0 tot en met C4. Voor de Specific categorie komen er nog de C5 en C6 labels.

Hieronder vind je heel in het kort een opsomming waaruit de relatie tussen het Cx label en de categorie waarin je vliegt blijkt:

Open drone categorie
A1: Je mag vliegen over mensen maar niet over bijeenkomsten van mensen (Klasse C0 en C1);
A2: Je mag dichtbij mensen vliegen (Klasse C0, C1 en C2);
A3: Je moet ver weg van mensen vliegen (Klasse C0, C1, C2, C3 en C4).
Specific categorie
STS-01: VLOS vluchten boven bevolkt gebied (Klasse C5)
STS-02: BVLOS vluchten boven onbewoond gebied (Klasse C6)

DJI Cx drone label Statement

DJI realiseert zich het belang van duidelijke informatievoorziening naar klanten toe. Daarom heeft DJI een statement opgesteld met daarin meer uitleg en een FAQ.

Helaas kunnen labels niet achteraf worden toegekend aan een drone: de drone moet het label op het moment van verkoop dragen. Met name dit aspect zorgt momenteel voor veel verwarring, zeker omdat er nu drones nieuw te koop worden aangeboden die nog geen Cx label hebben (waaronder de nieuwe DJI Air 2S drone).

Te zijner tijd zal DJI een lijst publiceren van drones die in aanmerking komen voor de nieuwe Cx labels. Drones die niet in aanmerking komen voor een Cx label (of die verkocht zijn voordat ze het label toegekend hebben gekregen) mogen na 1-1-2023 in ieder geval nog in Open subcategorie A3 gebruikt worden.

Een voorbeeld van veel verschillende oude EU declaration of conformity staat al online maar voldoen nu niet, op het moment van schrijven, aan de nieuwe Cx regels.

1 Reactie
  1. Antwoord
    DJI Mavic 2 Binnenkort Uit Productie!? » Online Drone Kopen? Vergelijk Drone Prijzen Online! 2 juni 2021 op 19:01

    […] vooralsnog meer wishful thinking dan concrete informatie. De vraag of de DJI Mavic 3 drone over een Cx label zal beschikken is in dit stadium dan ook onmogelijk te […]

Laat een reactie achter

Online drone kopen? Vergelijk drone prijzen online!
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken